Å bli sett
I gestaltterapi legges det vekt på et godt møte mellom klient og terapeut, hvor du som klient skal føle deg spesielt godt sett og ivaretatt.
Lytt til kroppen
Et viktig fokus er å øke bevisstheten om det som skjer i kroppen og i følelsene våre. Mange av oss tenker veldig mye. En av gestaltterapiens grunnleggere, Fritz Perls sa: «Lose your mind and come to your senses”. Sitatet illustrerer et viktig prinsipp i gestaltterapi, nemlig å komme «ned» fra hodet og kjenne etter i kroppen.
Kanskje du for eksempel får vondt i magen eller kjenner et stikk i brystet hver gang du går inn døren på jobben. Dag etter dag fortsetter du likevel å gå til denne jobben som du misliker. Hvis du blir mer kjent med hva kroppen egentlig prøver å si deg, kan det bli lettere å navigere videre, og få det mer slik du ønsker det. I gestaltterapi tenker man at kroppen ofte vet ting som du ennå ikke er deg bevisst. Kroppen har mye visdom.
Godt egnet ved utbrenthet, slitenhet og stress
Fokuset på at det er viktig å lytte til kroppen, gjør også at gestaltterapi er godt egnet ved utbrenthet, slitenhet og stressplager. Da har man gjerne overhørt kroppens signaler over tid, og kroppen har kommet ut av balanse. Mange som har levd med kronisk stress over tid, opplever at kroppen har gått inn i en fight, flight eller freeze-modus store deler av tiden. Det autonome nervesystemet er ute av balanse.
I gestaltterapi brukes avspenningsøvelser i tillegg til samtalen, og terapiformen er godt egnet til å jobbe med balansering av disse autonome ubalansene.
Kart og terreng
I gestaltterapi ser vi det slik at vi har lært oss visse måter å forholde oss til verden på. Disse kan være lært i barndommen og senere i livet. Noen ganger kan disse måtene å møte situasjoner på være hensiktsmessige, andre ganger hemmer de oss. Hvis du for eksempel vokste opp i et miljø der det lønte seg å være flink og pliktoppfyllende, kan du tenke at dette er den lureste måten å møte verden på. Siden din erfaring forteller deg det. Så befinner du deg kanskje i en jobbsituasjon der det å være flink og pliktoppfyllende er en sikker vei til utbrenthet – og «kartet» du har med deg stemmer ikke lenger med terrenget.
Ofte ser vi ikke helt tydelig hvilke adferdsmønstre vi har med oss. Ved å bli speilet og sett utenifra av en terapeut, kan du få hjelp til å se det som ikke er så lett å se selv.