Ultralyddiagnostikk av muskel og skjelett

Ved hjelp av ultralyd kan behandleren se inn mot dine knokler og ledd. Sammenlikningsbilder av frisk side hjelper fysioterapeuten med å bedømme om de funnene som gjøres på bildene er relevant for dine plager. Før en skanning med ultralydapparatet gjennomføres, tar fysioterapeuten opp en grundig sykehistorie og gjør en relevant klinisk undersøkelse. Basert på de funnene som gjøres vil behandleren utføre en ultralydundersøkelse for å bekrefte eller avkrefte sine vurderinger og evnt funn.

Ultralyd vs MR/CT/Røntgen

Ultralydskanneren kan ikke se igjennom skjelettet ditt, og kan derfor ikke benyttes til å vurdere tilstander inne i leddene. Til dette må man enten benytte MR (magnetrøntgen), CT eller røntgen. Ultralyd kan ikke benyttes til å se etter f eks prolaps i ryggen eller skader på kneets korsbånd. Med en ultralydscanner kan man få en billig, dynamisk undersøkelse av de strukturene som påvirker våre ledd, dvs leddbånd, sener, bindevev, slimposer og muskelvev.

 

Hva er en dynamisk undersøkelse?

En dynamisk undersøkelse er en undersøkelsen som gjennomføres med bevegelse. Ultralydskanneren er det eneste verktøyet som kan gi bilder av pasientens innside under bevegelse. Dette gir undersøkelsen en rekke fordeler, da det ikke er all patologi(skader) som vil synes på et bilde tatt når pasienten ligger stille. 

  

Ultralyd kan måle effekten av behandlingen

Med ultralyd så kan fysioterapeuten gi deg et objektivt mål på din fremgang i rehabiliteringen. Man tar normalt sett bilder under en av de første konsultasjonene, og har på den måten er godt utgangspunkt å vurdere vevets forandring mot slutten av behandlingsserien. Et eksempel på dette kan være at man måler tykkelsen på achilles senen inn mot helbeinet. 

 

Er ultralydbølgene skadelige?

Ultralydteknikken som benyttes på Klinikk Pluss er akkurat den samme som benyttes hos legen når man er gravid. Den er derfor helt uskadelig og uten bivirkninger. I motsetning til røntgen og CT hvor det benyttes stråling, så benytter ultralyd apparatet seg av lydbølger som reflekteres tilbake til maskinen når de treffer forskjellige typer vev under huden din. 
 

 
 
ÅPNINGSTIDER:
man-tor: 08.00 – 18.00
fredag: 08.00 – 1600

Hva plages du med?
TIPS: Søk etter stikkord som hodepine, nakkesmerter, ryggsmerter, korsrygg, senebetennelse e.l.